keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Esiintymisen kauhutarina

Heipähei!

Kun olen taas löytänyt rauhan ja rakkauden, voin istua alas ja jakaa pieniä ajatuksia, jotka ovat viime aikoina päässäni pyörineet. Tänään pääsemme syventymään aiheesen, joka on hyvin lähellä minun sydäntäni ja josta voisin jauhaa vuoden päivät, eli Cosplay ja esiintyminen. Minä luultavasti näen tämän aiheen hyvin erinlaisessa valossa kuin moni muu, mutta minä olenkin natsi.

Minä olen hyvin iloinen siitä, että suomalainen cosplay-skene on kehittymässä myös sen 'rooli'n osalta, eikä nykyään enää keskitytä pelkästään siihen 'pukeutuminen' osioon. Silti itse ainakin näen, että 'rooli' osuus on selvässä kasvussa, mutta kasvun varaa on vielä paljon. Hyvin harva näyttää tuntevan edes peruselementtejä lavaesiintymisestä (saati esityksen kulusta), mikä pistää itselläni heti silmään. Eikä kyse ole useinkaan aloittelevista pukuilijoista, vaan ns. veteraanit eivät myöskään pääse livistämään tästä kastista. Helmiä löytyy aina, mutta harvoin olen nähnyt esitystä, joka olisi miellyttänyt sekä tekniseltä että sisällölliseltä kantilta. Suurin kehitys pukuilusta pukuesiintumiseen on taphtunut tietenkin yksilökisojen kohdalla. Ryhmäkisoissa esiintyminen on ollut mukana alusta asti paljon vahvempana ja vaikuttaa siltä, että joka vuosi syntyy esitysten suhteen uudenlainen buumi, jolla on aina omat vahvuutensa ja heikoutensa. Ryhmäkisojen taso on myös kasvanut, mutta se näkyy erilä tavalla. Kun yksilökisoissa ollaan pääsemässä irti 'läpikävely ja poseeraus' -muodosta, ryhmäkisojen tekninen toteutus on parantunut esimerkiksi taustanauhojen osalta, mutta lavankäyttö, yleisön huomioiminen ja muut moiset pikkujutut ovat edelleen jonkun hukkuneessa hanskassa.

Asia, joka raastaa minun hermojani hyvinkin suuresti, on tuomarointi. Välillä vaikuttaa siltä, että tuomaroinnissa unohdetaan esityksen tekninen puoli ja arvioidaan vain ja ainoastaan sen viihdyttävyys kyseisen henkilön kannalta. Tässä on myös syy, miksi minä tahtoisin nähdä joskus edes sellaisen tuomariston, jossa tuomareilla on tuntemusta ja osaamista lavaesiintymisen saloista muunkin kuin cosplay-esiintymisen kautta. Mielestäni esitystä tulisi arvioida teknisen osaamisen sekä viihdyttävyyden kannalta, mutta jos tuomaristolta puuttuu itseltään tietotaito esiintymisen teknisestä puolesta, ei heillä ole paljoa pohjaa sitä arvioida. Jos puku ja esiintyminen ovat saman arvoisia, pitäisi niitä pystyä arvioimaankin saman arvoisesti. Kuitenkin tuomaristossa istuu hyvin usein menestyneitä cossaajia (ompa hirvee sana) ja vaatetusalan ammattilaisia, mutta en ole hirveästi kuullut, että tuomaristossa olisi esiintymiseen perehtyneitä tahoja (valaiskaa minua, jos toisin on). Jos ei ole pätevyyttä arvioida esiintymistä yhtä "ammattitaitoisesti" kuin pukuja, niin miksi niille pitää antaa sama arvo?

Ryhmäkisojen osalta tuomariston kannataisi tuntea myös hieman dramaturgiaa ja draaman kaarta. Kuten jo aikaisemmassa postauksessani taisin mainita, on myös musiikki- ja tanssiesityksissä hyvä olla jonkinlainen juoni, joka kantaa. Ryhmäkisoissa myös esiintymisen arviointiin pitäisi panostaa enemmän kuin yksilökisoissa, ja siksi pidän ajatuksesta, että ryhmäkisoissa tuomaristo olisi ainakin osittain eri, vaikka samasta tapahtumasta olisikin kyse.

Pienen tuohtumisen seurauksena en enää osaa jäsennellä ajatuksiani loogisesti, joten jätän tämän toistaiseksi tähän, vaikka ajatuksia riittäisi kehitysmaihin asti. Saatan muokata teksitä myöhemmin, kun saan kaavittua taas aivonesteeni lattialta, jonne ne juuri ovat valuneet. Kysymyksiä ja muita mielipiteitä kuulisin hyvinkin mielelläni. Tiedä josko saisin hieman taas ajatusta käyntiin.

Kiittäen: Fuu

4 kommenttia:

 1. Asiaa! Itseäkin kiukuttanut, ettei tuomaristossa ole esiintymisen ammattilaisia. Mutta tämä johtunee varmaan siitä, ettei suomessa ole esim. monta vuotta toiminutta ryhmäcosplay show porukkaa. Myupro on jonkun näkönen show porukka, mutta hekin keskittyvät ainoataan tanssiin :/

  VastaaPoista
 2. Myupro taitaa tosiaan olla vähän eri asia, kun kerta keskittyvät kokonaan siihen tanssiin.

  Olisi edes joku, joka on saanut jotain opetusta tai koulutusta esintymiseen, niin sekin varmasti tekis paljon, koska tuolla cosplay-lavoilla näkee niiiiiiiiin paljon esityksiä, joissa yksinkertasimmatkin perusopit on ihan hukassa. Hyvin monestikin tällaisia esityksiä palkitaan... Ja minä itken verta.

  VastaaPoista
 3. Jos kerran kisoissa mielestäsi näkyy esityksiä, joista on esiintymisen perusopit hukassa, niin eiköhän ennen tuomariston löytämistä olisi tärkeämpää jakaa cossaajille tietoa siitä, mitä ovat esiintymisen perusopit ja miten niitä hyödynnetään cosplay esityksessä.

  VastaaPoista
 4. Anon: Yhden nimettömän ihmisen on ehkä hieman vaikea lähteä valistamaan satoja, vaikka en kiellä, etteikö se olisi mahdollista. Aina voi kuitenkin yrittää ja siitä sainkin juuri idean poikasen. Kiitän kovin. Kuitenkin parasta olisi valistaa ihmisiä konkreettisella tasolla. Tietotaitoinen tuomaristo olisi juuri siksi hyvä, että parannettavista asioista voisi antaa palautteen mahdollisimman "nopeasti" ja yksilöllisesti.

  Toistaiseksi en ole kohdannut ketään yhtä jyrkkäasenteista kuin itse olen, kun puhutaan cosplays'ta ja esiintymisestä. Tämä minun asenteeni saattaakin siis olla ylenpalttista vouhotusta.

  VastaaPoista