tiistai 2. marraskuuta 2010

Oli jopa valo-show

Heissan!

Vuosi vain lähenee loppuaan ja pimeys masentaa. Saimpa sentään minäkin pienen valonpilkahduksen pimeään ja märkään, kun syysloma tuli ja pääsin Espooseen lähes viikoksi. Tulipa sitä kirjamessuillakin käytyä ja katsomassa WCS-karsinnat. Tämä merkintä olkoon sitten omistettu kyseisten karsintojen vatvomiselle.

Näin ensin ihan yleisesti voisin sanoa, että uusi lava miellytti minua, vaikka siitä monet ovat osanneet nurista. Kunnon esiintymis valot olivat suuri plussa, joka toi kisaan ihan kunnon tunnelmaa. Harmi vaan, jos aikaisemmin luvatut valosuunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet. Vaikka lava olikin täynnä soittimia, se ei häirinnyt minua. Olen ehkä jopa hieman vahingoniloinen, koska lavan säälittävä syvyys pakotti esiintyjiä raahaamaan itsensä kunnolla lavan etuosaan. Muutenhan esityksistä ei olisi nähnyt yhtään mitään kerta katsomokin oli niin pieni ja tasossa.

Juontaja vallinnasta pitää kyllä nyt moittia. Juonnot takertelivat ja välillä oli todella vaikea saada selvää juontajien puheesta. Lisäksi ainakaan itse en näe kyseisessä parissa juuri minkäänlaista lavakarismaa, joka on kuitankin aika tärkeä juontotehtävissä.

Esitysten määrä hieman hämmästytti ja harmitti. Olin odottanut edes hieman enemmän osanottajia, mutta eipä tuossa kohtaa voi ketään syytellä. Ja koska näin harvinainen tilaisuus kävi, että esityksiä oli vähän ja jopa muistan niistä jokaisen, niin aijon jokaista hieman käydä mielipiteilläni sorkkimassa.

Aloitetaan loogisesti alusta eli ensimmäisenä vuorossa Black Blood Brothers -pari. Jostain ihmeen syystä tämä esitys käytiin läpi vielä ennen karsintojen virallista alkua. Tuossa vaiheessa käänsin selkäni ja yritin tukkia korvani, että olisin voinut katsoa sen uudestaan puhtain mielipitein. Sarjan tuntien jo musiikki valinta häiritsi, mutta yritin olla piittaamatta siitä ennen koko esityksen näkemistä. Minusta on hassua, että puvun hienommat osat täytyy laittaa syrjään esityksen ajaksi, koska ne eivät pysy mukana, kuten Jirou'n pukuilija joutui tekemään hatulleen ja miekalleen. Lopulta musiikki valinta osoittautuikin kompastuskiveksi tälle esitykselle, vaikka se auttoi esittelemään hahmojen välistä suhdetta. Alussa lyriikoiden mukaan tapahtuvia asioita lavalla, mutta mitkä myöhemmin sitten häviävätkin jonnekkin tanssin syövereihin. Tanssi sai minut lähinnä ensiksi ajattelemaan, että Wanhojen tanssi -kurssilla on ollut liian jännää, mutta osa liikkeistä muistutti taas jumppavenyttelyjä... ei sovi mielestäni kummallekkaan hahmolle eikä musiikkiin. Eikä tätä naista (ei muista sen naikkosen nimeä) pukuillut ihminen pystynyt kunnolla kaikkiin liikkeisiin esim. taivutuksiin (lie oliko syy peruukin putoamisessa, vaatteessa vai jossain muussa). Eritahtiin tanssiminen pistää aina silmään ja en ole varma oliko tässä esityksessä yritetty tehdä kaanonin omaista tahdisusta, mutta ainakaan minun kohdallani se ei toiminut. Olen tuomareiden kanssa täysin samaa mieltä neljännestä sijasta.

Tässä välissä hyppäänkin kolmanneksi sijoittuneiden esityksen pariin eli Persona 3 -pari. Tässä vaiheessa voisin mainita epäileväni sitä, että enimäkseen tanssista koostuvalla esityksellä tultaisiin koskaan pärjäämään WCS-kisoissa kovin hyvin. Tanssi, varsinkin parina tai ryhmänä, on haastava laji. Osaavatko kaikki tanssijat liikkeet samalla tavalla ja yhtä hyvin, tanssivatko kaikki samalla energialla ja ollaanko tahdissa. Kolmanneksi sijoittuneilla oli vähän kaikki hukassa; oltiin eritahdissa, liikkeet eivät näyttäneet samalta ja edelleen mietin mitä ihmettä se puhekuplameininki oli olevinaan. Sanon tämän jälleen kerran; randomit vitsit harvoin toimivat. Vaikka itsekkin joten kuten tunnen Persona 3 -pelin en silti oikein ollut mukana. Lisäksi en ymmärtänyt lavalle kyörättyjen kääntöständien olemassa oloa, kun niiden käyttö oli niin vähäsitä.

Sitten toinen sija eli Trinity Blood -pari. Vaikka joissan kohdissa tahditus olisi voinut osua paremmin kohdalleen, ei esitys levinnyt käsiin samalla tavalla kuin näillä kahdella muulla. Harjoitus näkyi ja se oli hienoa. Itse en tunne hahmoja, mutta hahmojen välillä oli selvästi havaittavissa jotakin. Oli mahtava nähdä, että hienoissa ja massiivisissa puvuissa uskallettiin kunnolla liikkua, eikä homma näyttänyt kokoaikaiselta varomiselta. Olemassa oli selkeä juoni, jota pystyi seuraamaan, mutta se olisi voinut olla hieman selkeämpi. Hieman jäin kaipaamaan jonkinlaista lopetusta, joka olisi täydentänyt muut tapahtumat lavalla. Asemoinnissa ja lavankäytössä ei hirveästi ollut moittimista. Ihan pienen hetken meinasi lava kaatua, mutta mitä siitä. Kokonaisuudessaan hyvin onnistunut paketti, jossa energiat olivat kohdallaan, joistain seikoista huolimatta. Lavasteiden tarpeellisuutta olisi voinut miettiä ehkä enmmän, koska itse ainakin näin esityksen toimivana ilmankin. Jos minulta kysytään, olisin paljon mieluumin lähettänyt tämän esityksen Japaniin, ennemmin kuin kumpaakaan siellä aikaisemmin vieraillutta paria. Sen verran hieno show oli.

Sitten voitajat eli Trigun-pari. Siinä oli jotain, mitä hyvin harvoin Suomen copslay-lavoilla nähdään. Toimivia ajoituksia, seurattava juoni, joka kulkee toiminnan ja toimivan huumorin avulla, ja sisääntulo! Sisääntulo, se on jotain, minkä puuttumista cosplay-lavoilta minua välillä harmittaa suuresti. Hyvin yleinen kaava on asettautua lavalle valmiiksi ja aloittaa esitys, kun musiikki lähtee. Se ei ole paha asia, mutta vaihtelu virkistää. Trigun-parin sisääntulo ja aloitus olivat mahtavat; siinä oli tunnelmaa eikä esitys alkanut tyhjästä, vaan siinä oli selkeä alku (meni kylmät väreet pitkin koko kroppaa, kun katsoin esityksen uudestaan Youtubesta). Koko draaman kaari tuli esiin tässä esityksessä; oli alku, oli tapahtumia ja kliimaksi sekä lopetus. Myös lavan käyttö oli hyvää. Hieman voin rokottaa lavan kaatumisesta ja epäedullisesta asemoinnista, mutta se, että sisääntulo ja poistuminen hoidettiin eri suuntiin on tässä skenessä harmittavan harvinaista. Molempien esiintyjien fyysinen ilmaisu oli kehuttavaa ja sillä onnistuttiin välittämään viestejä, niin kuin sen pitääkin toimia, kun on kyse kansainvälisestä esiintymisestä. Voisin jopa uskoa, että tällä esityksellä on mahdolisuuksia ihan itse WCS'ssa.

Tiivistettynä: kirjamessuilla nähtiin parien vähyydestä huolimatta mielestäni ehdottomasti kaksi parhaimmistoon kuuluvaa esitystä, mitä Suomen cosplay-lavoilla on nähty. Jos tämä linja jatkuu, minä laulan lauluja ja hyppelen iloisesti cosplay-esiintymisen niityllä haistellen ihastuttavia kukkasia.

Fuu onnittelee voittajia ja muita kilpailijoita sekä kiittää kovin ja kumartaa!

PS: Jos minä ikinä itselleni löydän sielunkumppanin, joka on samalla ajatustasolla kanssani sekä cosplay'n että esiintymisen kanssa, niin minut voi satavarmasti nähdä WCS-karsinnoissa.

6 kommenttia:

 1. Kiitän palautteesta~! *u* Yleisöltä kun saa yleensä vain "oli hyvä/huono esitys"-tyyppistä tekstiä, mikä ei hirveästi kerro mistään mitään. Nyt kun vielä saan iskostettua asiat päähäni niin, että ne myös muistuvat mieleen kun niitä tarvitsee... *hakee liimaa*

  Saanko udella, missä kohtaa lava meinasi kaatua? Minulla on kyllä hyvä arvaus, mutta varmistaminen ei ole pahasta. :)

  Mitä puvuissa liikkumiseen tulee - kun esityksen suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon, ettei isossa puvussa heitetä voltteja, puku päällä liikkuminen on helpompaa. :D Pelkäsin kyllä aluksi, ettei siitä tulisi mitään, mutta olen nähnyt videoita Caineista jotka liikkuvat vapaasti lavalla ja totesin, että kai se sitten on mahdollista.

  Olisi hienoa, jos löytäisit itsellesi parin! Jos parien määrä jatkaa laskuaan, ei karsintoja kohta edes tarvita...

  VastaaPoista
 2. Ou mai kaad! Et arvaakaan, kuinka iloiseksi juuri minut teit! ;3; Ihana saada näin suoraa palautetta. Tuomareilta jo saimmekin vähän noottia tietyistä asioista, mutta on oikeasti ihanaa kuulla muidenkin mielipiteitä.

  Olisi ehdottomasti hienoa nähdä sinutkin WCS -lavalla - tiedät kuitenkin esiintymisestä blogitekstiesi perusteella tosi paljon ja osaisit varmasti rakentaa melkoisen esityksen. :> Tsemppiä parin löytämiselle!

  VastaaPoista
 3. Luca: Anikin/dA'n lapselliset ja perustelemattomat kommentit ovat usein hyvin syvältä.

  Pari kertaa meinasi Vorona hieman pitkälle vaeltaa lavan toiseen laitaan, mutta pelasti tilanteen lopulta kuitenkin. Teidän pyörimisen jälkeen ja sitten ennen nukkea. Ei mitään merkittävää, varsinkaan jos se oli suunniteltua. Voitte täysin jättää kommnetin huomiotta.

  Vorona: Rehellisesti sanottuna olen hyvinkin kiinnostunut tuomariston palautteesta. Ihan vain siltä kannalta, että millainen käsitys tuomareilla on esiintymisestä.

  Hyvin se meni. Ja todellakin olisin mielummin laittanut teidät Jaappaniin viime ja sitä edeltävän vuoden esityksien sijaan. Sen verran hanurista olivat molemmat.

  Tässä paria odotellessa pitää kai rueta vain miettimään tarpeeksi hyvää ideaa yksilökisalavojen valloittamiseksi.

  VastaaPoista
 4. Fukka: Tuomaristo ei niinkään keskittynyt esityksen tekniseen puoleen (esim. positiot lavalla jne) vaan lähinnä siihen sisältöön. Heidän mielestään esityksemme alku ja loppu olivat ok, mutta keskikohta jäi vähän hämäräksi ja irtonaiseksi - ja näin jälkeenpäin mietittynä huomasimme itsekin ihan saman. Tuomarit olisivat myöskin kaivanneet keskikohtaan jonkinlaista hahmojen välistä vuorovaikutusta, kun nyt se näytti lähinnä siltä, että teemme irrallisia juttuja joilla ei ole vaikutusta toiseen hahmoon.

  VastaaPoista
 5. Joku aukaisi suun puolestani, kiitos.

  Itsekkin olen vasta viimevuosina tajunnut että, jos tanssi ei tuo esille mitään sarjasta tai hahmojen välisestä kemiasta niin se on vain läjä hienoja/vähemmän hienoja liikkeitä, joilla ei ole oikein mitään merkitystä. Mitä se tuo esiin hahmojen välisestä suhteesta, jos kisaajat tanssissaan vain tuojottavat yleisöä ottamatta toisiinsa minkäänlaista kontaktia? Ei mitään.

  Ja tuo energia... Surullista katsoa esityksiä missä fiilis, se tunne on kadonnut kokonaan. Katsojalle välittyy tylsistynyt kuva.

  VastaaPoista
 6. Vorona: Itseäni ei keskikohta häirinnyt. En tunne hahmoja tai edes sarjaa kunnolla, mutta pystyin hyvin tekemään johtopäätöksiä. Ollako nuo sitten miten oikeassa, mutta ei sillä pitäisi olla väliä, kunhan esitys jättää jotain tuntemuksia jälkeensä. Kaikkea ei tarvitse aina ymmärtää yhtäläisesti kaikkien kanssa. Tulkinnanvara pistää ajattelemaan asioita monelta kannalta ja antaa jokaiselle hieman henkilökohtaisemman kokemuksen esityksestä.

  Rullarinkeli: Tietenkin tanssi voi toimia, jos koreografia on hyvä (ehkä omaa jotain juonen pätkääkin) ja ihmiset oikeasti osaavat tanssia, mutta näyttäisi, että ihmiset eivät aina ajattele loppuun.

  VastaaPoista