keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Mysteeristä miekaksi

Hoi hoi!

Ajattelin, että teen Kenshinin miekalle aivan oman merkinnän, koska siitä on niin paljon materiaalia ja asiaa. Olen itse metsästänyt hyvää ja yksinkertaista katanan ohjetta vuodesta toiseen, mutta en ole koskaan oikeastaan sellaista löytänyt. Itse miekka ei ole koskaan ollut ongelma valmistaa, vaan sen tuppi. Monia tutoriaaleja ja ohjeita olen seulonut läpi, mutta kaikkiin yleensä on tarvinnut jotain materiaaleja, jotka A) ovat hirmu kalliita, B) ei saa helposti Suomesta, C) eivät ole helposti käsiteltävissä kotioloissa tai D) kaikkea näitä yhtäaikaa.

Tämän takia kehitin aivan oman väkerrelmäni sen pohjalta, mitä olen muissa propeissa nähnyt käytettävän tai itse käyttänyt. En siis tiedä onko joku joskus tämän tehnyt, mutta ainakaan itse en ole tällaiseen ohjeeseen törmännyt (ja minulla on kovalevyt pullollaan katanan ohjeita). Siksi haluan jakaa tämän köyhän-koti-cosplay-miekan ohjeen ja toivon, että siitä olisi hyötyä edes jollekkin.


Ensin piirsin tietenkin kaavan miekkaa varten. Satun omistamaan ”oikean” katanan, joka helpotti kaavan piirtämisessä hurjasti. Tämän jälkeen jäljensin kuvion 3mm puupahville kahtena ja leikkasin palat irti mattoveitsellä. Olisin voinut kyttää myös kuviosahaa, mutta näin yksinkertaiset muodot oli helpompi leikata mattoveitsellä ja sain samantien paljon siistimmät reunat aikaiseksi.

Ei ollut näppylähanskoja kotona, mutta pariton rukkanen ajoi saman asian. Kädellä meinasi kyllä olla välillä vähän lämmin.


Kun palat olivat lopulta irti, merkkasin niihin kaikki kaavamerkinnät vielä kunnolla ja sitten liimasin ne yhteen. Liimana käytin ihan tavallista Erikeepperiä ja laitoin miekan palat vielä painojen alle puristumaan. Miekan liimaantuessa aloitin väistimen eli tsuban tekemisen.



Käytin täysin samaa menetelmää tsuban tekemisessä kuin itse miekan; kuva puupahville x2, leikkaa irti ja liimaa. En kuitenkaan tehnyt väistimelle omaa kaavaa vaan piirsin sen suoraan puupahville.


Halusin miekasta oikeasti ohuemman terän puolelta, joten vuolin ja hioin miekkaan ns.terän. Koska Kenshinin miekka ei olekaan mikään tavallinen katana vaan sakabatou eli vastateräinen katana, tuli terä miekan ”sisäkaarelle”. Kuvassa näkyvä harmaa alue on siis hiottu tekäpuoli.


Väistimen hioin ja gessosin ennen maalausta. Olin varautunut siihen, että paikkailen väistintä vielä massalla, mutta sille ei ollutkaan tarvetta lopulta. Gessosin myös miekan ja lisäsin sen kädensijaan hieman kapeammat palat puupahvia kahvan molemmin puolin, että se saisi paksuutta ja tuekea.


Kädensijan lopullisen muodon tein sanomalehdellä ja craft foam'lla. Pyöritin vain sanomalehteä kädensijan ympärille kunnes se oli hieman kapeampi kuin lopullinen. Siihen päälle sitten ihan rehellisesti teippasin sopivan kokoisen palan craft'ä. Sanomalehdet teippasin maalarin teipillä, mutta craft'n teippaamiseen käytin Scotch Magic -teippiä eli taikateippiä. Taikateippi on oma lempiteippini, koska se ei juurikaan näy mihinkään, koska se on läpinäkyvää, ei kiillä ja on hyvin ohutta sekä se lähtee myös helposti irti tarpeen tullen, mutta silti pitää asiat hyvin kiinni toisissaan. Se siis on TAIKAteippiä.


Sitten päästiin maalaamaan! Maalasin kädensijan, terän ensimmäisen kerroksen ja väistimen erillisenä. Kun kädensija oli kuivinut, aloin punomaan kädensijan mustaa punosta siihen päälle. Käytin satiininauhaa, koska sitä sattui löytymään oikean levyisenä ja se oli hitusen kiiltävää, vaikka oikeasti katanassa käytetään eräänlaista nyöriä. Tuota nyöriä en kuitenkaan tähän hätään saanut mistään, joten satiininauha it is. Punominen oli kivaa, mutta en ole täysin tyytyväinen työnjälkeeni, joka varmasti on osittain nauhan ohuuden syytä.


Miekka oli tässä vaiheessa kutakuinkin oikean mallinen, joten aloitin tupen tekemisen. Aseinani:


Foliota käytetään muun muassa nukketeatterissa nukkejen tukirakenteina ja myös vahanukkeanimaatioissa ja pienten patsaiden sisällä. En ole sitä ikinä itse käyttänyt, mutta ajattelin, että tähän se passaa. Toimi lopulta hyvin. Foliolla sain tuppeen enemmän muotoa ja rakennetta ilman, että siitä tuli kammottavan painava. Olisin voinut alkaa uhkarohkeasti tekemään tuppea wonderflex'stä, mutta koska en omista kuumailmapuhallinta (yleensä käytän kahta fööniä) enkä kunnon tillaa työstää isoja paloja WF:ä, niin jätin sen vaihtoehdon suosiolla.



Ompelin miekan mallisen sukan tupen pohjaksi, että miekka ylipäätään tulee tupesta uloskin. Teippasin sen ympäriinsä ja aloin siihen päälle kääriä foliota, minkä jälkeen teippasin koko homman taas.

Välissä testailin, että miekka edelleen tulee ulos tupesta. Huomatkaa tsuba paikallaan ja folio, joka näkyy tupen suussa.
Jo ensimmäinen teippikerros piti tupen muodossaan, mutta vasta folio+teippi-kerroksen jälkeen uskalsin alkaa työstämään tuppea ilman, että miekka itse on siellä sisällä. Aina välillä kuitenkin laitoin miekan takaisin tuppeen, että se pysyisi mahdollisimman hyvin muodossaan. Tuppi oli myös helpompi laittaa kuivumaan, kun miekka oli sen sisällä.


Liima-vesi-seos ja sanomalehtisuikaleita aloin siihen sitten länttäilemään päälle. Muutaman kerran gessosin koko tupen aina uuden paperikerroksen välissä. En tiedä oliko siitä oikeasti mitään hyötyä, mutta ainakin oli helpompi nähdä epätasaiset kohdat, kun koko hökötys oli valkoinen.

Möööö!

Hieman tasoitusta massalla ja sitten lisää sanomalehteä. Tässä kerroksessa tein liima-vesi-seoksesta enemmän liimapitoista kuin ensimmäisissä kerroksissa, jotta saisin tupesta kovemman.



Muutamassa kohdassa käytin wonderflex'ä, koska sain vanhoista jämäpaloista hyvin kaikki tarvittavat osat. Väistimen molemmin puolin olevat ”metalli”osat, tupen suu ja kädensijan päässä oleva nuppi ovat wonderflex'ä. Olisin voinut tehdä ne myös jostain massasta tai craft'stä, mutta wonderflex oli minulle helpompi vaihtoehto. Tupen käsittelin spray-maaleilla ja -lakalla. Kaikki muu on maalattu akryylimaaleilla käsin, koska en löytänyt haluamiani sävyjä spray-valikoimasta (viisi eri metallinsävyä... mutta kaikki silti jotenkin samansävyisiä...)


En ole mitenkään super-tyytyväinen lopputulokseen tupen osalta, mutta yllätyin, miten toimivan siitä kuitenkin sain. Luultavasti teen uuden tupen jossain välissä. Nyt uskallan kuitenkin jossain vaiheessa lähteä tekemään erästä pukua, joka on miekan takia vähän junnannut, vaikka muuten se on suhteellisen peruskuraa.

Fukka kiittää ja toivoo, että tämä oli hyödyllinen merkintä.

PS: Tein pikapikaa kimono-hengarin.


8 kommenttia:

  1. Mistä olet ostanut tuota taikateippiä? : )
    ~dessu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sieltä sun täältä. Koulu- ja toimistotarvike osastolta yleensä kaikista isoista kaupoista saa. Askartelu- ja kirjakaupoista pitäs ainakin löytyä. Rullat on sellasissa neliönmallisissa vihreissä laatikoissa, joita joskus saa tuplapakkauksina.

      Meillä on korjailtu sillä vaikka mitä vuosikaudet mm. C-kasettien ja videoiden katkenneita nauhoja eli se on todella huomaamatonta.

      Poista
  2. Kiitos postauksesta, tämä tulee tarpeeseen! Olen myös etsinyt katana tutoriaaleja pitkin nettiä, mutta aina minulta on puuttuneet materiaalit, työkalut tai tilat niiden työstämiseen. Ehkä saisin näiden ohjeiden avulla viimein tehtyä katanan Soifon-cossiini. ;w; <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos todella paljon, että julkaiset tätä blogia.
    Olen saanut vastauksen muutamiin ongelmiin juuri täältä,
    sillä olen itsekin kova cosplayjaaja. Kiitos! :) <3

    VastaaPoista
  4. Loistava keino tehdä huotra katanalle, saisinko lainata tuota tekniikkaa itselleni? Huotra näet on suurin ongelmani tällä hetkellä tulevassa cossissa.... Ja kiitos muuten kiinnostuksesta blogiani kohtaan (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin saa lainata ^^ Sillä periaatteella tämän teinkin, että siitä olisi apua muillekkin. Ja ole hyvä vain :B

      Poista
  5. Wow, aika uniikki tapa tehdä katanalle sayan! Hieno tuli!
    Itse olen myös miettinyt ja yrittänyt etsiä netistä ohjeita moisen tekoon myös mikä onnistuis just Suomesta saatavilla materiaaleilla ym mutta ei ole ollut paljon tuuria. Tässä nyt kummiski yks vaihtoehto mitä vois harkita. :) Kiitos.

    VastaaPoista