Moro!
Minä en yleensä harrasta tutoriaaleja, koska minulla ei ole mitään omia suuria ja oivaltavia ajatuksia siitä, miten jotain tehdään hyvin. Myöskään en välitä toistaa samoja kikkoja, joita jaetaan ympäri internetin ihmemaata, vaikka itse osaan tehdä täysin samoja asioita. Eli jos siitä on tutoriaali, miksi minä tekisin uuden? Tai jos joku osaa tehdä asian parmmin, helpommin ja siistimmin kuin minä, miksi tekisin siitä tuton, jos oma tapani ei ole yhtä hyvä? No joo... nyt meni lätinäksi. Erään
oksennuksen lavaesiintymisestä olen tehnyt, mutta tuokin on jo vuodelta 2010 (aika WTF?).
Nyt kuitenkin olen tehnyt tutoriaalin, koska en ole ikinä itse ainakaan löytänyt aiheesta mitään ohjetta. Yhteistä pukuprojektia varten satuin jopa ottamaan kuvia lähes jokaisesta työvaiheesta. Ja kun kysyin
eräältä mahtavalta, olisiko tällaisesta ohjeesta hänen mielestään mitään hyötyä, sain myönteisen vastauksen, joten tässä se nyt on.
Minulta kysyttiin, kuinka sain Jamesin paidassa olevan pienen loven niin siistin näköiseksi. Vastaus: muotokaitaleella. Minä rakastan muotokaitaleita niillä saa asioista siistejä. Muotokaitaleen voi laittaa lähes mihin tahansa vaatteen reunaan. Sillä saa erikoisemmat muodot pysymään paremmin muodossaan (orly?). Sitä voi käyttää helmoissa, kädenteissä, päänteissä ja vaikka missä.
|
Itse muotokaitale. |
Jamesin paidan muoto ei ole kovin monimutkainen, siksi siis muotokaitalekin on yksinkertainen. Muotokaitale voidaan ottaa suoraan kaavasta. Tässä tapauksessa kopioin kaavassa olevan loven muodon ja lisäsin siihen samat saumanvarat kuin paidassa itsessään samaisissa kohdissa on. Itse muotokaitale otetaan piirtämällä "ylimääräiset saumanvarat" myös loven sisäpuolelle eli sille puolelle joka lopulta tulee osaksi kangasta. Itse siis lisäsin 1 cm loven reikäosaan ja paidan helmakohtaan 2 cm ja itse muotokaitale on 2 cm leveä. (Hirmu vaikea selittää.)
Muotokaitale voidaan tehdä samasta tai eri kankaasta, kuin varsinainen vaate. Jos kangas on hyvin jäykkää ja muotokaitaleella halutaan saada kovinkin pyöreää muotoa aikaiseksi, kannattaa muotokaitale tehdä pehmeämmästä kankaasta tai jättää tukematta. Itse tuin muotokaitaleen tukikankaalla ja se on samaa materiaalia kuin muukin paita. Huomatkaa myös saumuroinnit muotokaitaleen ulkoreunassa. Koska muotokaitale tulee vaatteen sisäpuolelle sen reunoja ei tarvitse kääntää tai muuten siistiä. Reunat kannattaa huolitella, ettei kangas lähde purkaantumaan, vaikka se olisikin tuettu.
|
Kulmissa kannattaa leikata saumanvarat auki, että muotokaitale kääntyy kunnolla. |
Tässä kuvassa muotokaitale on ommeltu jo kiinni, mutta tämä kuva varmaan selventää kaavantekovaihetta hieman. Katkoviiva osoittaa mistä muotokaitale on ommeltu kiinni. Kuten useimmiten muussakin ompelussa muotokaitaleessa pitää muistaa asettaa
oikeat puolet vastakkain (tukikangas tulee nurjalle). Muotokaitale käännetään lopulta vaatteen sisäpuolelle. Yllä olevassa kuvassa paidasta näkyvä puoli on siis oikea puoli ja muotokaitaleesta nurjapuoli.
Muotokaitaleen kiinniompelun jäkeen silitetään saumanvarat auki. Kaikki saumat näyttävät paremmilta, kun saumat on silitetty auki! Tämä helpottaa siistin lopputuloksen saamista.
|
Paidan sisäpuoli, kun muotokaitale on käännetty. |
|
Paidan ulkopuoli, kun muotokaitale on käännetty. |
Sitten muotokaitale käännetään vaatten sisäpuolelle. Saumanvarat jäävät piiloon muotokaitaleen alle, joten niitä ei välttämättä tarvitse huolitella. Huomatkaa kuvissa pientä ryppyä kulman kohdalla. En ensin leikannut tarpeeksi isoa lovea saumanvaroihin, joten muotokaitale vetää kangasta hieman kurttuun. Tässä vaiheessa muotokaitale pitää silittää pysyäkeen paikallaan. Muotokaitaletta ei välttämättä tarvitse tikata tämän jälkeen, mutta tässä jouduin joka tapauksessa kääntämään ja tikkaamaan paidan helman, joten tikkasin myös muotokaitaleen.
|
Oikeapuoli. |
|
Sisäpuoli. |
Tässä vielä kuvat lopullisesta tikatusta lovesta. Tässä myös näkyy, miksi lisäsin 2 cm sauman varat helmakohtiin. En ollut aivan varma paidan lopullisesta pituudesta, joten jätin siihen varmuuden vuoksi isot saumanvarat (millimetreillä on väliä).
|
Kuvaajana Heidi Hannula. |
Tässä vielä esimerkki kädentiestä, jossa olen käyttänyt muotokaitaletta ilman päälitikkausta. Yritin kaivella kuvia, joissa olisi näkynyt hyvin kohtia, jotka ovat muotokaitaleella tehtyjä, mutta eipä niitä muka ole. Lisäilen sitten, jos löydän.
Fuu kittää ja toivoo, että tästä oli jollekkin edes jotain apua. Aina saa kysyä lisää ja pyytää selvennystä. Tiedän, ettei tämä ole mistään helpoimmasta päästä ymmärtää.
Oh, kiitos tästä. Hyvin selitetty ja paljon kuvia ovat aina plussaa.
VastaaPoistaJes! Nyt kaikki rupee tekeen muotokaitaleita (minä mukaanlukien!) 8D Kunhan semmonen asu tulee mihin tarvii hee
VastaaPoistaHyvä, jos ymmärrätte! Jee! Jee! Meinasi mennä tiukaksi oman selittämisen kanssa. Hyvä, jos enää itse ymmärrän tuosta mitään.
VastaaPoistaolet tällä postauksella saattanut pelastaa vuoden tärkeimmän cossini, Kiitos! :D
VastaaPoista