maanantai 8. huhtikuuta 2019

Cosplay-kisat arvoasteikolla...?

Kyseenalaistin asioita Twitterin puolella tuossa jokin aika sitten. Siitä heräsikin ajatus tähän kirjoitukseen.

Tämä on taas näitä 'asioita, joista olen tavalla ja osittain osannut jauhaa jo kauan sitteen' -juttuja, mutta haluan tuoda asiaa esille nyt vähän enemmän kokemusta ja vuosia kartuttaneena.

Desuconin cosplay-kisat ja niiden säännöt julkaistiin jokin aika sitten ja koin suurta hämmennystä niitä lukiessani. Mukana on mm. Hall-kisa, josta puuttuu kokonaan se aspekti, mikä ylipäätään tekee kisasta 'hall'-kisan. Eli se, että kisaajat valitaan tapahtumapaikalta (hallista/käytävältä = hall) ilman esi-ilmoittautumista. Nyt kisa on ihan peruspukukisa, jossa ilmoittautuminen tehdään vasta paikan päällä. Tämä on tuttu ja käytetty kisaformaatti yleensä pienemmissä tapahtumissa. Tuolloin sen nimi on puhtaasti cosplay-kisa. Tämä ei kuitenkaan ole merkinnän varsinaine aihe.

Kuva Desuconin sivuilta Hall-kisan säännöistä.
”Hall-kisan” säännöistä löytyi kuitenkin se hämmentävämpi seikka:Kisaan ei myös voi osallistua, jos on aikaisemmin jo voittanut tai sijoittunut missään cosplaykilpailuissa.”

...
......

Missään cosplay-kilpailussa.” Jos on sijoittunut esimerkiksi esityskilpailussa, jossa ei arvioida pukuja millään tavalla, ei voi osallistua tähän täysin pukupainotteiseen kilpailuun. Tai, kuten Twitterin puolella tuumattiin, jos haluamme viedä ajatusta vielä enmmän ääripäähän, myöskään sellainen henkilö, joka on sijoittunut cosplay-musiikkivideokisassa tai cosplay-kuvakisassa, ei voi osallistua kilpailuun, vaikka olisi toiminut pelkästään kuvaajana eikä ole ikinä aikaisemmin yhtään cosplay-pukua tehnytkään.

Tulkitsen, että tällä rajauksella yritetään saada uusia ihmisä cosplay-kisaamisen pariin ja kierää ”samat voittaa aina” -ulinoita. Se on silti ilmaisultaan hyvin tönkkö eikä ota huomioon cosplay-kilpailujen eri formaatteja kuten yllä mainitut. Säännön olisi voinut muotoilla paremmin, jolloin myös niillä, jotka ovat sijoittuneet ei-pukupainotteisissa kisoissa, olisi mahdollisuus osallistua kyseiseen kisaan (sääntöjen sallimana).

Minna & Crybaby
Huonosta muotoilusta ja harhaanjohtavista nimistä päästään sellaiseen asiaan, joka minua on rassannut ja mietityttänyt jo pitemmän aikaa; kisojen tasoon Suomessa ja mikä siihen vaikuttaa. On täysin eri asia sijoittua Kitaconin cosplay-kilpailussa kuin Traconin, vaikka säännöt ja painotus olisivat täysin samat.

Cosplay-kisat eivät ole välttämättä samanlaisia, vaikka painotus ja säännöt niissä olisivatkin yhteneviä. Tapahtuman koko, sijainti ja suosio (jopa ajankohta) vaikuttaa hyvin paljon siihen, mikä taso tapahtumassa järjestettävässä kisassa on. Se ei ehkä näy niin selvästi sellaiselle taholle, joka käy vain isoimmissa ja Etelä-Suomen vakiintuneissa tapahtumissa. Voin villisti veikata, että esimerkiksi Mikkelin Mimiconin cosplay-kilpailujen taso on hyvinkin erilainen kuin Oulussa järjestettävän Chibiconin, vaikka molemmat ovat niin sanottuja pienempiä kisoja.

Mimicon 2018
Kuva: Santtu Pajukanta
Etäisyydet ja kulkuyhteydet ovat vaikuttava tekijä cosplay-kisan tasoon. Se on valitettava fakta, jonka näin perähikijäläisenä on joutunut huomaamaan. Pohjoisesta on lyhyempi matka etelään kuin etelästä pohjoiseen. Etelässä (tasokkaita) tapahtumia on tarjolla lähempänä ja hyvissä määrin, joten ei kenties ole tarvetta tai halua kulkea pitkiä matkoja jotain keskinkertaista kisaa katsomaan. Eikä siinä mitään pahaa ole. Etelä-Suomessa myös asukasluku on suurempi kuin pohjoiseessa, joten harrastajiakin on luultavasti enemmän.

Tämä on kuitenkin sellainen asia, mikä varmasti vaikuttaa kisan tasoon; ihmisillä on helpompi/halvempi/lyhyempi matka kulkea tapahtumaan, jolloin tapahtuma vetää puoleensa enemmän ihmisiä → kisan taso nousee.

Tracon 2018
Tony Suojanen
Pienemmissä tapahtumissa puolestaan kävijäkunta on enemmän nuoria ja aloittelijoita, jotka kenties eivät itse voi vielä päättää siitä, mihin kaikkiin tapahtumiin he voivat osallistua. Näille ihmisille tuo pikkutapahtuma voi olla se ainoa tapahtuma, johon he osallistuvat koko vuoden aikana. Ja tämä näkyy cosplay-kisoissa.

(Chibiconin 2018 cosplay-kisoista ei ollut edes virallisia kuvia, joten tässä linnki Shiro Samurain blogiin ja kuvaan, jossa näkyy Chibin kisaajat.)

Syy, miksi näen tämän aijemmin käsitellyn sääntörajauksen ongelmallisena: siinä vedetään kaikki sijoittumiset samalle viivalle. Kummaconin cosplay-kilpailun voittaja hyvin pienellä todennäköisyydellä on läheskään samalla tasolla kuin Traconin Hall-kisan voittaja (tai jos on, niin hän on kenties väärässä kisassa, mutta tästä lisää myöhemmin). Kummaconin kisan voittaja on suurella todennäköisyydellä aloittelija tai keskiverto, mutta tämä Desuconin Hall-kisan sääntö silti estää häntä osallistumasta tähän ”aloittelijaystävälliseen” kisaan.

Desun Hall-kisassa sijouttuminen oli minulle hirveän iso juttu, koska se oli ISO pukukisa.
Ymmärrän hyvin sen, että halutaan kannustaa ja innostaa uusia ihmisiä kokeilemaan kisaamista ja vähän tuuppia ihmisiä enemmän, mutta onko Desucon välttämättä siihen oikea tapahtuma? Suomi on täynnä pienempiä tapahtumia, jotka tarjoilevat yhteydessään aloittelijaystävällisiä cosplay-kisoja. Miksi siis yhden Suomen suurimmista, K-18 tapahtumista, jossa käydään myös osa kovimmista arvokisoista, tulisi tarjota kisoja aloittelijoille?

Mouru on tuonut asiaa esille jonkun kerran; kovatasoisia pukukisoja ei oikeastaan ole. Arvokisat ovat ihan oma juttunsa ja niihin sisältyy aina se edustuspaikan kuumotus, joka itsessään on sellainen asia, joka ei houkuta kaikkia syystä tai toisesta. Lisäksi kaikissa Suomessa tällä hetkellä käytävissä arvokisojen karsintakisoissa esitys on pakollinen ja osa arviointia. Jos ei näe esitystä yhtään mitenkään omana juttunaan, niin pukukisat ovat ainoa vaihtoehto, jos haluaa kisata. Mutta sitten, kun mennään tarpeeksi kovalle tasolle, ei enää ole minkään näköisiä kisoja joihin osallistua. (Tästä voi jatkaa myös aiheeseen 'samat voittaa aina', mutta sivuutetaan se.)

Hourumaru
Aloittelijoille on kisoja ympäri maan, eikä se tule muuttumaan luultavasti koskaan kovin radikaalisti. Siksi on ihan turhaa ja typerää ”uhrata” niinkin nimekkään tapahtuman kuin Desucon, cosplay-kisa aloittelijoille, kun kokeneilla ei ole lähes ollenkaan kisoja. Itse olen siinä ajatusmaailmassa, että siinä vaiheessa, kun mainetta ja kunniaa pienemmissä kisoissa on tullut jo jonkin verran niitettyä, ne jätettäisiin taakse ja siirryttäisiin isompiin ympyröihin kuten Desucon, Tracon ja (pienellä varauksella) Animecon. Mutta mihin siirtyä, jos kovatasoisempia kisoja ei ole tarjolla?

Halaun tuoda esille myös sen seikan, että ilman sääntörajoituksia kisaajat itse vaikuttavat myös kisojen tasoon ja ”aloittelijaystävällisyyteen”. Kun sijoituksia on tupsahdellut isompien tapahtumien tasokkaammista kisoista tai jopa arvokisoista, onko enää mielekästä palata pienten tapahtumien pikkukisoihin? Jos kokeneemmille suunnattuja kisoja ei kuitenkaan ole tarjolla, vaihtoehtoina on luopua kisaamisesta tai jatkaa kisaamista niissä puitteissa, jotka ovat tarjolla. Kumpikaan ei ole ihanteellinen ratkaisu, mutta tilanne jää jokaisen oman moraalisen kompassin ratkaistavaksi. Elleivät säännöt sitä rajoita.

...
Olen myös kohdannut tapauksen, jossa henkilö on sijoittunut yhdessä Suomen suurimpien tapahtumien, hyvin kovatasoisessa, cosplay-kisassa ja muutaman viikon päästä kilpaillut täysin uunituoreen pikkutapahtuman kisassa tuolla samalla puvulla. Kaikki voivat miettiä, että kuinka reilua tämä itsessään on. Kuitenkin tässäkin kohtaa moni cosplay-vastaava on kiertänyt ongelman sillä, että sääntöihin on kirjattu, ettei sijoittuneella PUVULLA saa kisata. (Mikä on puolestaan sellainen sääntö, jonka haluausin vakiinnuttaa kaikkiin muihin kisoihin arvokisoja lukuun ottamatta.)

Säännöt ovat paikallaan kaikissa kisoissa, mutta haluaisin nähdä enemmän tiedostuneisuutta niiden laatimisessa ja asettelussa. Onko Desuconin järkeä tarjoilla kisoja niille, joille löytyy kisoja ympäri maan? Vai kannattaisiko sen käyttää asemaansa isona, tunnettuna (K-18) tapahtumana hyödykseen? Ja missä kohtaa taas säännöt laaditaan sitä varten, että kisaajat olisivat samoissa lähtöasetelmissa?

Cosplay-kisaajan on hyvä tiedostaa oma taitotasonsa, mutta myös tapahtumien cosplay-vastaavien on hyvä tiedostaa eri tapahtumien ”arvo” ja vaikutusvalta. Sekä säännöillä, että kisaformaatilla on osansa tason luomiseen ja siihen, miten se palvelee cosplay-sceneä isommassa mittakaavassa. Mitä suurempi kirjo erilaisia ja eritasoisia cosplay-kilpailuja on tarjolla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saadaan aikaan erinäköisä ja mielenkiintoisia kisoja, joista jokainen löytää omansa.

Fukka kiittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti