keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Minä nimen takana

Hyrrrrrrrrr... Paleleva tervehdys.

Tässä aika taas rientää ja Kitacon lähestyy. En ole vieläkään saanut kuvia Mariyasta. Ehkä Kitacon tarjoaa jotain puitteita kuvata kyseistä ilmestystä. Seuraava pukukin on lukkoon lyöty ja suunnittelut aluillaan, mutta nyt ei olla pohtimassa sitä. Mielessäni ovat olleet aivan muut asiat Frostbiten jälkeen. Tämä aihe saattaa taas vaikuttaa hyvin hämmentävältä... Kyse on nimistä. En nyt tarkoita tällä mitään suuria pohdintoja siitä, että nimeääkö oman lapsensa Christian-Alfrediksi, Sasukeksi vai Vahingoksi, vaan minua itseäni eri nimien takana.

Olen vuosikaudet palloillut internetissä nimellä Fukka. Muita nimimerkkejä ei minulla oikeastaan ole ollutkaan.  Nyt pariin otteeseen olen cosplay-kisoissa vieraillut nimellä Fuu, mutta sekin on muunnos Fukasta. Harvemmin olen yhdistänyt oman oikean nimeni nimimerkkini kanssa.

Cosplay ja blogin kirjoittaminen ovat julkisia harrastuksia, jotka kuitenkin koskevat välillä melko henkilökohtaisia asioita. Mitä kaikkea minäkin olen tässä puolentoista vuoden aikana kerennyt suoltaa? Vaikka en kovin siivilöi tai suodata sitä, mitä suurimmaksi osaksi kirjoitan, ei se siltikään tarkoita sitä, että kaikki tulisi laulaa koko maailmalle. Jotkut asiat on parempi pitää sivussa toisista. Minulle nimi on henkilökohtaisempaa kuin esimerkiksi painostani puhuminen. Nimi voi johtaa puhelinnumeroihin tai kotiosoitteisiin.

Kuljen coneissa, kirjoitan näitä diipadaapojani ja laitan kuviani nettiin erinäisille sivuille. Kaikki tämä on julkista ja teen sen tietoisesti. Ihmiset näkevät minut conissa ja ehkä eksyvätkin tänne blogiin tai jonnekkin muualle näkemään kuvia minusta. Tuolloin heille on selkeämpää se, että minä en ole kooltani pikkurillinlaiha, kuin mikä minun nimeni on. Siksi minä kykenen kertomaan omista paino-ongelmistani paremmin kuin omasta nimestäni. Pään päälläni ei killu lappua, jossa lukee kissan kokoisin kirjaimin se, mitä pappi sanoi, kun räiski vettä päälleni, mutta vartaloni on esillä monella eri tapaa. Netissäkin liikkuessani olen valinnut aliaksen, jolla ei ole mitään tekemistä oman nimeni kanssa.

Tämä ajatteluni on lyöty päin seinää pariinkin otteeseen muiden tahojen puolesta. Ensimmäistä kertaa jouduin tähän dilemmaan 2010 CosplayGaalan kisassa, kun olin ilmoittanut itseni kisaan alunperin nimellä Fukka, mutta sydämmen tykytykset saivat lisätahtia, kun kilpailijat enne minua kutsuttiin toinen toisensa perään lavalle heidän kokonimillään. Näin kävi myös jälleen Frostbitessa, mutta pahemmin. Sen sijaan, että kilpailijat olisi vain kutsuttu lavalle kokonimillä ne oli myös heijastettu jättimäisin kirjaimin jättimäiselle valkokankaalle!

Ei! Ei! EI! Antakaa minun olla Fukka. Kenelläkään ei ole mitään tarvetta tietää minun oikeaa nimeäni. Minussa ei ole mitään, mikä tekisi siitä hyödyllisen tiedon. Minä en ole hyvä pukuilija, blogini on ihan paska, en ole luennoinut 2957 tapahtumassa, en ole tuomaroinut, en ole ollut mukana conien järjestämisessä, minulla ei ole maailmaa mullistavia mielipiteitä tai vaikutusvaltaa. Ei siis mitään syytä tietää sitä, mihin vastaan nimenhuudossa.

Yritän kai suojella niitä anonyymiteettini rippeitä, joita vielä ehkä on jäljellä. Antakaa minun tehdä se. Älkää heijastako himeäni jättimäiselle valkokankaalle. Se pelottaa. Tuntemattomille massoille minä haluan olla Fukka, koska vaikka kuinka joku minua kyttäisi galleriassa, lukisi tätä blogia tai lisäisi jokaisen piirustukseni suosikkeihin dA:ssa, se edustaa minusta vain sitä puolta, jolle olen antanut nimen Fukka. Nuo anonyymit massat eivät tunne minua, ne tuntevat Fukan. Minä en välltämättä ole sellainen, miksi minua luulet.

Netti ja cosplay ovat olleet lähtökohtana joillekkin ystävyyssuhteilleni. Ne ovatkin tapauksia, jolloin minun on tullut astua esiin omana itsenäni. Näissä tilanteissa esittelen aina itseni omana itsenäni ja pyrin välttämään Fukka-nimeä.  Ehkä myös joskus hamaassa tulevaisuudessa, missä kimallan pelkällä olemassaolollani ja niitän mainetta sekä kunniaa pitkin Suomea ja kenties muuallakin, voin mielelläni esiintyä omalla nimelläni. Nyt toistaiseksi olen vain Fukka.

Fukka kiittää.

PS: Kuinka moni myöntää kaivaneensa nimeni esiin tämän luettuaan?

1 kommentti:

  1. Eipä tarvinnut, kun olen sen tiennyt jo pitkään. :P Fukka olet ja Fukkana pysyt tahtosi mukaan~

    VastaaPoista