keskiviikko 14. elokuuta 2013

Cosplay on oheistuote

Nyt ei enää kestä. Siis hei!

Tässä viime päivät olen pidätellyt itseäni erään asian tiimoilla. Frostirage toi esille erään asian, joka minua hämmästytti hyvin paljon. Ajattelin, etten vatvo asiaa kovin ja olen yrittänyt pysytellä housuissani. Nyt en enää kestä... ja minulla oli ehkä liian hauskaa David Bowie'n kanssa. En haluaisi toistaa jo sanottuja asioita, mutta luultavasti se on mahdotonta.

Ilmeni, että jostain mystisesti on levinnyt ajatus siitä, että conit ja muut tapahtumat järjestettäisiin cosplay'n takia. Ja kaikki ohjelmat, pajat ynnä muut olisivat vain oheistuotteita.


Mistä tämä edes juontaa juurensa? Asiahan on aivan päinvastoin! Cosplay on oheistuote, joka on syntynyt tapahtumien kylkeen. Cosplay on extraa. Tilanne on ihan toinen sitten, jos tapahtumat mainostavat itseään cosplay-tapahtumina kuten CosplayGaala tai Cosvision.

Totuus kuitenkin on, että cosplay'ta (kuten myös hengausta ja kavereiden tapaamista) voi helposti tehdä muuallakin ihan yhtä pienellä vaivalla ja monessa eri muodossa. Puheohjelmia, paneeleja ja pajoja tutuista tai tuntemattomista aiheista ei repästäkkään kavereiporukan viihteeksi mikätahansa viikonloppu.


Minä olen aina ihmetellyt sitä, kun forumeilla ja muualla tulee vastaan sama juttu uudestaan ja uudestaan; "Oon menossa mun ekaan conin eikä mulla ole cossia. Pääsenkö sisälle, vaikka mulla ei ole pukua?" Mistä ihmeestä näitä sikiää? Ymmärtäisin, jos tämä olisi jokin harvinainen kysymys, mutta aktiivisilla foorumeilla tämä kysymys pomppaa esiin aika useasti. Nyt ehkä löysin syyn.

Mitä itse tiedän, niin tapahtumia järjestetään pääasiassa tarjoamaan harrastajille sellaista viihdettä, jota he eivät kotioloissa voi tavoittaa. Tietyn aihepiirin puheohjelmat, paneelit ja pajat ovat sellaista toimintaa, jota ei löydy ihan joka kylältä tai ympäri vuoden. Cosplay menee siinä sivussa. Harvempi tapahtuma vielä laittaa myöskään ohjelmaansa nettiin, vaikka sitäkin on jo harrastettu.


Käsitys siitä, että tapahtumat olisivat ensisijaisesti cospaly-tapahtumia on absurdi, koska suurin osa conien ohjelmasta ei ole liitoksissa cosplay'hin varsinaisesti millään tavalla. Japanissa järjestetään nimensä mukaan cosplay-tapahtumia, jotka koostuvat isoista halleista, sermeillä rajatuista pukeutumistiloista ja erityyppisistä kuvauspisteistä. Näin siis oikeinkin hulppeissa cosplay-tapaamisissa. Ei siellä ole puheohjelmaa tai animekaraokea, koska oikeasti niillä ei ole mitään tekemistä cosplay'n kanssa. Se on rehellinen cosplay-tapahtuma.


Frostiragen yhteydessä tuli tämä älytön kohkaaminen siitä, että cosplay-harrastajia syrjittäisiin ja heitä ei haluta coneihin. Tämähän on aivan järjetön väärinymmärrys. Ei se ole mitään syrjintää, jos tapahtuman järjestäjät haluavat rajata kävijämääriä ja toivovat paikalle enemmän niitä ihmisiä, jotka tulevat paikalle juurikin sen pääpointin takia; ohjelman.

Ihminen, joka käy ohjelmissa ja löytää niistä viihdettä = Tapahtuman kohderyhmää
Cosplay-harrastaja, joka käy ohjelmissa ja löytää niistä viihdettä = Tapahtuman kohderyhmää
Cosplay-harrastaja, joka EI käy ohjelmissa tai EI löydä niistä viihdettä = Ei kohderyhmää
Ihminen, joka EI käy ohjelmissa tai EI löydä niistä viihdettä = Ei kohderyhmää

Cosplay'lla tässä kohtaa ei ole mitään merkitystä, koska se on tapahtumien sivutuote, ei pääasia.

Tapahtumissa järjestetään myös cosplay-kisoja, jotka ovat osa ohjelmaa. Silti se on vain osa. Jos noin 30 ohjelmasta 2 on cosplay-kisoja, ei se tee cosplay'sta sitä tapahtuman aihepiiriä. Se myös kertoo sen, ettei cosplay'ta haluta kokonaan pois tapahtumista.

Ikärajat eivät ole syrjintää. Ne ovat vain yksi (ja luultavasti helpoin) tapa rajata käviöitä johonkin suuntaan. Frostbiten kohdalla luultavasti pienempiin lukuihin. Sama pätee esimerkiksi elokuvissa ja peleissä; niissä on K-merkinnät, että ne tavoittaisivat kohdeyleisön, eivätkä niitä, joille ne eivät ole tarkoitettu. Se ei ole mitään syrjintää.


Miksi muka nämä ei-ohjelmissa-käviät ovat ongelma? Kyse ei siis ole vain cosplay-harrastajista vaan kävijöistä, joita ei kiinnosta tapahtuman pääpointti. No miksei coneissa voi tehdä mitä huvittaa? Koska käytöstavat ja lait, eiku... Toki tämä on mahdollista, kuten monissa tapahtumissa on käynyt. Ne, jotka ostavat liput, tekevät mitä mieli tekee. Tässä tapauksessa harrastavat hillumista hassuissa vaatteissa ja jättävät "extra-ohjelmat" välistä. Mikä tässä on sitten se ongelma?

Jos minä panisin pystyyn cosplay-tapahtuman jossain ja intopiukeana järjestäisin cosplay-ohjelmaa sekä odottaisin paikalle ihmisiä puvuissa ja kaamerat kourassa, mutta paikalle saapuisikin vain paikallisen metsästysseuran jäsenet, joita ei kiinnosta cosplay tippaakaan, kyllä se pistäis vituttamaan. Ihan vain järjestäjän näkökulmasta. Silti metsästäjät tulisi päästää sisään, jos ovat pääsymaksun maksaneet. Kappas! Sitten ei olekkaan enää lippuja tai tilaa niille cosplay-harrastajille, jotka halusivat varmistaa tapahtuman ohjelman, koska ovat siitä oikeasti kiinnostuneita. Joita kiinnostaa se tapahtuman pääpointti: cosplay. Näin cosplay-ihmisenkin näkökulmasta vituttaisi.

Metsästäjät voivat metsästää muualla, mutta cosplay-harrastajat voivat löytää itselleen sopivaa ohjelmaa vain tästä tapahtumasta. Minä järjestäjänä haluaisin kuitenkin varmistaa, että ensikerralla oikeat ihmiset pääsevät sisään. Jos tilaa ja varaa olisi rajattomasti, niin sekä metsästäjät että cosplay-ihmiset voitaisiin päästää sisään. Desuconin kohdalla tämä ei kuitenkaan ole enää mahdollista.


Muutenhan mitään ongelmaa cosplay- ja muiden hengaajien kanssa ei olisi, ellei loppuisi tila. Minä olen ymmärtänyt, että siksi Desucon joutuu vetämään uuden rajan. Jollain tavalla on karsittava pois massaa, jolla ei ole muuta pointtia tapahtumassa kuin hiimailla ympäriinsä. Cossissa tai ei. Ja samaan aikaan suuri määrä ihmisiä, jotka olisivat halunneet päästä käymään 10 eri luennolla, joutuu jättämään tapahtuman välistä, koska "heidän paikkansa" on vienyt joku, joka rynkyttää Caramelldansen'a viikonlopun verran etuovien edessä (minkä voi hyvin tehdä myös ilman lippua).

Minua ainakin järjestäjänä vituttaisi se, että laitan pystyyn hirveästi ohjelmaa ihan ilman palkkaa ja omalla ajallani sitten odotan, että saan sillä ilahduttaa muita saman henkisiä ihmisiä, mutta kukaan ei tulisikaan ohjelmiin. Kulut kyllä tulisi maksettua, kun liput on myyty loppuun, mutta se hirveä vaiva olisi silti mennyt hukkaan.


Minä olen viime vuosina yrittänyt käydä enemmän coniohjelmissa ihan vain siksi, että saisin vastinetta sille rahalle, jonka olen rannekeeseeni sijoittanut. Aikanaan kun tottui siihen, ettei sisäänpääsystä tarvinnut maksaa. Silti cosplay on edelleen suuri osa omaa conielämystäni ja joskus cosplay-kisat ovat ne parhaat ohjelmat, mitä coni minulle tarjoaa, mutta silti aina tutustun muuhunkin ohjelmaan. En halua maksaa noin 20€ (+matkat ja majoitus) siitä, että istun perselläni nurmikolla tai käytävässä hassuissa vaatteissa papattamassa kavereiden kanssa, koska sen voin tehdä myös missätahansa muualla ja hyvällä lykyllä ilmaiseksi.

Olemme myös tyyppien kanssa jo monena vuonna järjestäneet miitin Desuconin aikoihin, vaikka kaikilla ei ole ollut lippua. Ihmisten on Lahteen ollut helppo tulla ja olemme voineet hengata pihalla sen hetken, ja ne, jotka ovat liput ostaneet, ovat voineet käydä katsomassa ohjelmaa välissä. Eikä siihen ole aina edes tarvittu sitä Desuconia. Olemme tapailleet muutenkin ja niin voi tehdä myös cosplay-kavereiden kanssa.


Kiittää Fuu!

PS: Tämä ehkä lähti vähän lapasesta, mutta nyt ainakin se on ulkona systeemistä. Tämä asia minua vaivasi ja siksi tartuin hetkeen. Pyydän anteeksi niiltä, jotka eivät enää jaksa mitään Frostirageen liittyvää (onhan siitä jo aikaa kulunut), mutta tämän pääpointti ei pitänyt olla Frosti.

8 kommenttia:

 1. *klap klap klap* erittäin hyvin kirjoitettu!

  Mietin, pitäisikö tuo nelikenttä ohjelmasta kiinnostuneista ja/tai cosplaysta kiinnostuneista laittaa jonnekin, mutta sinähän tiivistit asian tässä varsin hyvin.

  Joskin itse tarkentaisin vielä hieman. Ainakin itse katson, että tapahtumalla on primäärinen ja sekundäärinen kohderyhmä.

  Primääristä kohderyhmää ovat ohjelmasta kiinnostuneet, harrastivat nämä cosplayta tai ei. Cosplay kun ei conin kannalta loppujen lopuksi ole muuta kuin vaatteita ja maskeerausta, ts. se ei kauheasti eroa muusta pukeutumisesta. Voisikin sanoa, että conin kannalta on merkityksetöntä, missä vaatteissa henkilö on ohjelmasta kiinnostunut :P Nämä henkilöt ovat siis ensisijaisen tervetulleita tapahtumaan, oli cossiasu tai ei.

  Sekundääristä taas ovat cosplayharrastajat, jotka eivät ole kiinnostuneet ohjelmasta. Sekundääriseen kohderyhmään ohjelmasta kiinnostumattomat cosplayharrastajat kuuluvat, koska nämä piristävät itse tapahtuman ulkoasua ja liittyvät kuitenkin animeen ja mangaan ja siten conin teemaan. Koska itse tapahtuman aihe ei näiden mielestä kuitenkaan ole kiinnostava, ovat nämä nimenomaan sekundääristä kohderyhmää. Ts. olisi toivottavaa, että ohjelmasta kiinnostuneita ihmisiä olisi valtaenemmistö ja siitä kiinnostumattomia vähemmistö.

  Ja ne, joita ei kiinnosta ohjelma eikä cosplay, eivät tosiaan ole kohderyhmää lainkaan. Voi perustellusti kysyä, että miksi henkilö tulee paikalle ylipäätään jos henkilö ei ole kiinnostunut ohjelmasta eikä myöskään tule näyttäytymään cossiasussa. Onneksi tämä ryhmä on ainakin tähän mennessä pysynyt noin kahden käden sormilla laskettavana ja koostuu lähinnä kävijöiden äideistä ja isistä tai tyttö-/poikaystävistä. Todennäköisesti tämä ryhmä tulee entuudestaan pienenemään ikärajan myötä ainakin noiden vanhempien osalta.

  Analysoit hyvin myös sitä, miksi kohderyhmä on merkityksellinen - ainakin minusta on harmillista, jos joku ohjelmasta kiinnostunut joutuu jättämään conin väliin, koska "hänen rannekkeensa" on ostanut joku, jota ohjelma ei kiinnosta lainkaan. Ohjelma kun on kuitenkin ainakin Desuconin pääpointti, joten toivoisi, että siellä on mahdollisimman paljon nimenomaan siitä kiinnostuneita ihmisiä :-)

  VastaaPoista
 2. Tyhmää onko desucon frostbite sekä desucon jäämässä K18 ikärajaan tai tracon (mitensenykirjotetaa) ja oikeesti onko coneiisa nyt sit mitää järkee käydä coneissa jos eisaa tehä mitä haluaa jaetaan nyt con ihmiset 2 ryhmään  ryhmä nro. 1 sanoo "tykkäämme haahuta cossi päällä eikä me katsota ku yks AMV kisa tai joku muu
  ryhmä nro2 sanoo"haluamme käydä coneissa katsomassa ohjelmaa


  näin se menee mutta minkäs sille mahtaa ja mitä järkeä siinä on että sielä myytäs vaan niitä oheis tuotteita ja haistakaa pitkä *****

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niidel: Hoo! En itse osannut viedä ajatusta noin isoon mittakaavaan, mutta tuo kyllä selkeyttää paljon.

   Anonyymi: Ainoastaan Desucon Frostbite on ilmoitettu olevan K-18. Muut tapahtumat jatkavat samaan malliin ainakin oman tietoni mukaan.

   En nyt aivan ymmärrä kommenttisi pointtia tai sitä kelle haluat haistattaa. Minulle, joka totesin asian näin, vai niille, jotaka järjestävät coneja?

   Poista
  2. Niille jotka järjestävät coneja niille mä haistatan ja kettuilisin jos voisin ja ois pitäny vähä selventää eli: miksei coneissa voi tehä mitä lystää niiku sanoitkin niin ja tietenkin se käytös eli iha pöhköä jos ei ihmiset saa päättää itsenäisesti

   Poista
 3. Kannattaa varmaan alkaa kiukkuaan jonku randomin blogissa asiasta, vaikka sen täältä ekaa kertaa lukeekin.
  Eipä tuolla oo sanottu mitään kesän Desuista tai Traconista, ainoastaan YHDESTÄ tulevasta Frostista, joka on K-18.

  Mäpä valasen niitä lapsia jotka on alaikäsii TEKIN vanhenette joskus ja kyllä se 18 maaginen ikä joskus tulee.

  VastaaPoista
 4. Voi luoja tuota edellistä Anonyymia... Sinä haistatat niille conin järjestäjille, jotka sinulle sen tapahtuman suurella vaivalla järjestävät? Mitäpä, jos järjestäsiit oman conin, jonne saa kuka vain tulla hengailemaan ja tekemään mitä lystää?

  Lue nuo kommenttisi uudestaan muutaman vuoden päästä ajatuksen kanssa ja saatat ehkä ymmärtää, miksi tapahtuman ikäraja on 18.

  VastaaPoista
 5. luinpa rivienvälistä ihan mielenkiinnosta, oli kyllä nyt niin negatiivinen teksti ,etten uskalla lukea edes kaikkea.
  esim:
  en käy ohjelmissa ,koska ne ihmiset siellä on minulle tärkeitä, esim frost-vihko oli täynnä hyviä ohjelmia , but you know what , en ehtinyt kun yhteen niistä ,koska sosiaallisuus. ja toinen mihin pääsin, jopa ovelle asti meni täyteen , vaikka olin puolivälissä jonoa. xD

  Mitä sitten jos vaikka manga tai anime ei kiinnostaisi, entä jos vaikka vain pelit f-fantasyt tai kindomhearts tai vaikka länsimainen generen: borderlands 2 tai vaikka larppaus ja lautapelit tai vaikka japanin kullttuuri harrastaja ,tai lolita jota ei saa kutsua cosplay:ksi.. Itse pidän esim japanilaisesta ruuasta sushi on itsesasiassa oikein hyvää ja hauskaa coctail tyyppistä syömistä :)

  Kyllä frostbite tulee pysymään suurella varmuudella k18 leimassa.

  komppaan anonyymia passiivisesti, ja tahdon lisätä:
  http://www.youtube.com/watch?v=1e8MldPlWks&index=10&list=LLeEM43OQ0reWYYWjhp5cJNg kaikella rakkaudella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstin pointti on se, että se luetaan kokonaan.

   Tekstin ja niidelin kommenti pitäisi aika hyvin tiivistää vastaus esittämääsi 'Mitä sitten...' -kysymykseen. Frostbite'n kohdalla tapahtuma keskittyy animeen ja mangaan, joten ne ovat ne aihe piirit, joille se pääasiassa tarjoilee. Ei peleille, länsimaisille tai japanilaisille, tai roolipeleille jne. mutta niistäkin on ohjelmaa nähty kuten myös cosplay'sta.

   Cosplay'ta ei haluta pois coneista. Conit haluavat vain tavoittaa kohdeyleisön, joista osa on cosplay-harrastajia ja osa ei.

   Poista